loader image

Terugblik op De week van respect!

Tijdens de Week van Respect (28 mei t/m 3 juni) organiseerden DOCK, Excelsior en TOS allerlei activiteiten met als doel het respect voor elkaar in de wijk te vergroten. Hierbij werd samengewerkt met de Arentschool en zorginstelling Aafje. De partners binnen het wijknetwerk Kralingen-Crooswijk werken volgens de Pedagogische wijkvisie. Respect is een van de thema’s uit deze visie. Onderstaand een terugblik op de activiteiten van DOCK tijdens deze week.

Maandag: respect voor ouderen
Kinderen (8 t/m 12 jaar) maakten een heerlijke fruitsalade, die vervolgens oudere meiden (14 t/m 18 jaar) uitdeelden aan ouderen in Zorginstelling Aafje. De meiden leerden zich aan te passen aan de behoeften van de ouderen: vragen hoe het gaat, gezellig een praatje maken, maar het ook respecteren als iemand geen zin heeft in de salade of een praatje. De meiden waren erg enthousiast. Een reactie: ‘Aaaaah Sabah, die mevrouw zag er zo lief en leuk uit, ik wil haar zo graag knuffelen!’ De meiden hebben alweer een activiteit bedacht voor de volgende ontmoeting.

Dinsdag: respect voor de schoolomgeving
Tijdens de activiteit ‘Leren leren’ was er aandacht voor respect binnen de schoolomgeving. De vraag die centraal stond was het contact (respect) tussen leerkrachten en leerlingen. Er kwamen interessante discussies naar voren. De mening die het meest naar voren kwam: respect moet je verdienen en kun je niet zomaar verwachten. De coaches stelden kritische vragen die leidde tot reflectie van het gedrag van de jongeren. De boodschap die vooral is meegegeven: ‘’heb respect voor degene die je onderwijst!’’

Woensdag: respect voor de wijk
Kinderen van 4 t/m 8 jaar kregen een korte voorlichting over het schoonhouden van de wijk en hebben vervolgens de straten rondom het Vredenoordplein opgeruimd. Een andere groep kinderen (8 t/m 12 jaar) bakten heerlijke pannenkoeken voor de harde werkers.

Donderdag: zelfrespect!
Op donderdag is er tijdens de Ladiesclub tijd gemaakt voor een fotoshoot. Deze was toegankelijk voor meiden in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar en hun moeders. Naast het maken van een foto hebben zowel de meiden als de moeders zichzelf een compliment geven. Dat was nog even lastig! Maar wauw, wat zijn de foto’s prachtig…..

Vrijdag: respect voor diversiteit
Veel bewoners mocht DOCK welkom heten in het wijkrestaurant. Bewoners gingen met elkaar in gesprek over respect. De vragen die centraal waren: wat betekent respect voor jullie? Doe je dat alleen of met z’n allen? Het onderwerp van het gesprek sloeg al snel over naar racisme en discriminatie. Hier kwamen discussies over naar voren. Een groot deel van de 50 bewoners hebben hun visie, mening en gevoelens uitgesproken. De aanwezigen lieten hun stemhoren, op een laagdrempelige manier. Bewoners die normaal niet snel praten, praatten tijdens deze bijeenkomst! Een vervolg is zeer wensenlijk.